Duyguların Gelişimi

329 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Duygular her zaman her şeyde büyük rol üstlenirler. Bu yüzden duygular, hayatınıza uyum sağlamanız için gerekli fonksiyonlardır. Duygular, hayatı öğrenme ve olgunlaşma ile birlikte yaşamınızın her zaman diliminde değişiklikler gösterir. Yetişkinliginizde, problemlerinizi çözerken bilgilerinizin yanında sezgileriniz de çok önemlidir. Sezgileriniz ve geçmiş duygusallığınız karşınızdaki kişiyi tanımanızda size yardımcı olur. Duygusal farkındalığınızın artması aile ve iş yaşantınızda sağlıklı ilişkileri ve başarıyı getirir.

Duygusal Gelişimin Dönemleri

  1. Gülme duygusu: İlk duygusal tepki gülmedir. Bebeklikten gelir. Bebeğin ilk zamanlarındaki gülmesi yüz kaslarının gelişmesidir. Gülmeler reflekstir. Çocukken ise çocuğunuzun gülümsemesi bilinç dahilindedir. Çocukluk dönemlerinde en çok başkalarının onlara gülmesine, aniden gelen sürprizlere, sevinçlere ve utanma gibi durumlarda gülümserler. Evet, artık ergenlik dönemine girmiştir çocuğunuz. Ergenlik döneminde gülümseme daha çok argo içeren konuşmalarda, yapılan esprilerde, artan hormonların etkisiyle cinsel içerikli konularda, yasaklarda olur. Duygu yoğunluğu yaşarlar bu dönemde. Bu nedenle aniden gülerken bi anda hüzünlenip sessizliğe bürünebilirler.
  2. Ağlama duygusu: Bebeğin ilk doğduğundaki duygusu ağlama duygusudur. Bebeğin ağlaması karnı çok acıkınca, bir yeri ağrıdığında, rahatsızlandığında, altını ıslattığında, gazı olduğunda, çok uykusu olduğunda olabilir. Bebeğiniz ilk zaman dilimlerinde ihtiyaçlarını göstermek için ağlar.

    Çocukluğa geçtiğinde, 2 yaş ve üstünde olumsuz duygularını ifade etmede ağlar. Çocuğunuz ergenliğe yaklaştıkça ağlamaları yok olacaktır sadece büyüyen çocuğunuz mahcup duruma düşürülünce, kendisiyle alay edilince, tartışmalar yaşayınca ağlayabilir.

  3. Korku duygusu: Bir tehlike karşısında korku duygusu ortaya çıkar. Kişi, bir şeyin tehlikede olduğunu anladığı anda korkmaya başlar. Çocuklar da korkunca bazı sert hareketlerde, tepkilerde bulunur. Korktuğu şeylerden kaçma, çığlık atma, gözlerini kapatma, olduğu yerde pusma veya ağlama gibi. Yaş büyüdükçe doğru orantılı bi şekilde korku da artar.
  4. Öfke: Herhangi bir isteğinin olmaması, engellenmesi durumlarında ortaya çıkar. Olumsuz bir duygudur. Bu duygu karşısında çocuk gerilir, kendini sıkar, dişlerini gıcırdatır. İnsanlara saldırabilir. tepinip, ağlar, etrafa saldırır veya küser. Öfke, kişinin yaşıyla birlikte orantılı olarak artmaktadır.
  5. İnatçılık: Çocuğun verdiği her kararın arkasında durup onu iyice dayatmasıdır. İnatçılık, çocuklarda her yaş grubunda görülse de daha çok 3-6 yaş arasında görülür. Bu dönemdeki inatçılığın sebebi, benlik duygusu ve bağımsızlık hissinden kaynaklanır. Çocukluktan ergenliğe geçişte yetişkinlerin isteklerini umursamazlar. Onlara karşı gelirler. Kurallara pek uymazlar. Üstüne üstlük kendi kurallarını kendileri koyarlar. Onları belirlemek isterler. Yetişkinleri de çok fazla eleştirirler.

Kıskançlık: Her yaş grubunda görülebilen bir duygudur. Temel sebebi üstün olma isteği ve halidir. Sevgi duygusu ya da bir şeylerin paylaşılmasına katlanamama sonucunda duyulur. Yeni doğmuş bir bebekte kıskançlık duygusu ve tepkisi gelişmemiştir daha yani yoktur. Çocuklarınızda kıskançlığın çıkmasının sebeplerinden biri, sizlerin (anne- babanın) çocuğa yeni bir kardeş getirmesidir. Yaşın artmasıyla kıskançlıklar artar-azalır, artar-azalır şekilde gidebilir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık