Hücre Kuleleri Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

610 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Bir hücre kulesi hücre sitesi olarak da adlandırılmaktadır ve hücresel ağ üzerinden iletişimi kolaylaştırmak için anten ve diğer elektronik iletişim ekipmanlarının genellikle bir kule, radyo direği veya başka bir yükseltilmiş yapı üzerine yerleştirildiği hücresel özellikli bir mobil cihaz kulesini ifade etmektedir. Yani, mobil cihazların çalışmasını sağlamaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi kablosuz telefon, teknik olarak baz istasyonu olarak adlandırılan şeye kablosuz olarak bağlanmaktadır, genel anahtarlamalı telefon şebekesinin (PSTN) kablolarına bağlantıyı sürdürürken kesintisiz sesli iletişim kurmayı sağlamaktadır.

PSTN, analog ses verilerini taşımak için bakır teller kullanan uluslararası telefon sistemi standardını ifade etmektedir. Çalışma prensipleri söz konusu olduğunda, Android veya iPhone için ses ve veri hizmetlerini sağlayan hücresel kule ve baz istasyonu, kulelerin evden çok daha geniş bir coğrafi alanı kapsayacak şekilde inşa edilmesi dışında çok farklı değildir. Ayrıca, baz istasyonu aynı anda yüzlerce cihazı desteklemek ve farklı radyo frekanslarında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Hücre siteleri, kullanıcıların baz istasyonundan diğerine seyahat ederken, hızlı şeritli bir otoyolda 100 mil/saat hızla giderken bile bağlantılarını korumalarını sağlamaktadır.

Hücre Kuleleri Nasıl Çalışır?

Hücre Kuleleri Nedir ve Nasıl Çalışırlar?Hücre kulesinin ana işi, cep telefonlarından ve diğer hücresel cihazlardan RF sinyalleri (radyo frekansı) ileten, alan antenleri yükseltmektir. Kule antenlerinden, genellikle yer seviyesinde gizli bir şekilde bulunan baz istasyonu ekipmanına bir dizi tel uzanmaktadır. Baz istasyonunun bileşenleri, radyo sinyalleri anten üzerinden, sinyal amplifikatörleri, birleştiriciler, çoklayıcılar ve bir sistem kontrolörü gibi diğer bileşenlerle birlikte iletmek ve almak için alıcı-vericileri içermektedir. Hedeflenen bir hücre alanını kaplamak için, mühendisler antenlerin yeterince uzun olmasını sağlamalıdır. Bu nedenle, hücre kuleleri genellikle 50 ila 200 feet yüksekliğindedir. Günümüzde, bu kuleler kafes çerçevesi veya çelik direkler gibi bağımsız yapılar olabilmekte veya başka yapılara yapıştırılabilmektedirler. İkinci kategoride, hücre kuleleri genellikle binalara, köprülere, tünellere, su kulelerine, trafik ışıklarına, sokak ışıklarına, reklam panolarına vb. yerlere yerleştirilmektedir. Tüketicilerin estetik kaygılarına uyum sağlamak için kuleler artık bayrak direklerine veya ağaçlara benzemek için kamufle edilebilmektedir.

Hücre Kulesinin Menzili

Bir hücre kulesinin çalışma aralığı, mobil cihazların hücre kulesine güvenilir bir şekilde bağlanabileceği aralık olarak tanımlanmaktadır. Ancak, bu aralık sabit bir rakam değildir, bununla birlikte çeşitli faktörlere bağlı olmaktadırlar. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:

Antenin yüksekliği
Kullanılan sinyalin frekansı
Vericinin nominal gücü
Baz istasyonu çevresinde ortam hava koşulları
Site anten dizisinin yön özellikleri
Yakındaki binaların radyo enerjisinin yansıması/soğurulması
Abonenin mobil cihazının nominal yeri, uydu bağı/uydu-yer bağı veri hızı

Uygulamada, baz istasyonları, şirket abonelerinin çoğuna daha iyi hitap etmek için yoğun nüfuslu bölgelerde gruplandırılmaktadır. Tek bir alandaki hücresel trafik, baz istasyonunun kapasitesi ile sınırlıdır. Bu kapasite sınırlaması genellikle hücre kulelerinin aralığını belirleyen faktördür. Banliyö alanlarında, baz istasyonları genellikle 1-2 mil arayla yerleştirilmektedir, ancak yoğun metropol şehirlerde kuleler 0,25-0,5 mil kadar yakın olabilmektedirler. Benzer şekilde, aralık araziye göre değişmektedir. Düz bir arazi için, kuleleri 30-45 mil arasında boşluklu yerleştirmek mümkün olabilmektedir. Öte yandan, arazi engebeli olduğunda, çalışma menzili 3-5 mil kadar düşebilmektedir. Bu nedenle, Büyük Kanyon gibi özellikle engebeli bir istasyonu ziyaret edildiğinde, bu tür bir ağ bağlantısına sahip olmaktan ötürü hayal kırıklığına uğramak mümkündür. Ayrıca, çok fazla kişi aynı anda trafik sıkışıklığı veya önemli bir spor etkinliği sırasında hücresel bir ağı kullanmaya çalıştığında, ağ bağlantısı sorunlarıyla da karşılaşabilmektedir. Bu gibi durumlarda, cep telefonun bir ağ görüntüleyebilse de, genellikle yeni bir bağlantı başlatmasını engellenmektedir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık