Yapay Görüş Nasıl İşlev Görür?

490 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Gözlük takılsa bile, göme yeteneği muhtemelen bir sayfadaki küçük harfleri tanıyabilecek kadar iyidir. Çoğu bilgisayar ekranındaki metin yaklaşık 3 milimetre uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir (12 x .08 inç). Bu tek cümleyi okurken, muhtemelen her saniye gözlerin topladığı binlerce görsel bilgiden habersizdir. Film çekimlerinde görüntüleri yakalamak için bir kameranın yaptığı gibi sadece retinada, ışığa tepki veren fotoreseptörler olarak görev yapan milyonlarca hücre çalışmaktadır.

Retina, gözün arka duvarını kaplayan ince bir sinir dokusu tabakasıdır. Bu hücrelerin bir kısmı ışık almak için hareket ederken, diğerleri bilgiyi yorumlar ve optik sinir yoluyla beyne mesajlar gönderir ve bu, görmeyi sağlayan sürecin bir parçasıdır. Hasarlı veya işlevsiz retinalarda, fotoreseptörler çalışmayı durdurarak körlüğe neden olur. Bazı tahminlere göre, dünya çapında görme kaybına yol açan retina hastalıklarından etkilenen 10 milyondan fazla insan vardır. Şimdiye kadar, retina hastalığına karşı görüşlerini kaybedenlerin onu geri kazanma umudu çok azdı. Ancak teknolojik gelişmeler çoğu görme yeteneğini geri verebilmektedir. Birkaç bilim adamı grubu, yapay görme yaratabilen silikon mikroçipler geliştirmişlerdir. Bu yazıda, retinanın nasıl çalıştığını ve retina hastalığından kaynaklanan körlüğün neden artık görme kaybı anlamına gelmediği hakkında bilgiler yer almaktadır.

Yapay Görüş Nasıl İşlev Görür?Retina Nasıl Çalışır?

Göz, vücuttaki en şaşırtıcı organlardan biridir. Yapay görmenin nasıl yaratıldığını anlamak için, nasıl gördüğümüzde retinanın oynadığı önemli rolü bilmek önemlidir. Bir nesneye bakıldığında ne olduğuna dair basit bir açıklama aşağıdaki gibidir:

• Nesneden saçılan ışık korneaya girer.
• Işık retinaya yansıtılır.
• Retina, optik sinir yoluyla beyne mesajlar gönderir.
• Beyin nesnenin ne olduğunu yorumlar.

Retina kendi içinde karmaşıktır ve gözün arkasındaki bu ince zar, görme yeteneğinin hayati bir parçasıdır. Ana işlevi görüntüleri almak ve beyne iletmektir ve bunlar, gözdeki bu işlevi gerçekleştirmeye yardımcı olan üç ana hücre türüdür. Bu üç ana hücre aşağıdaki gibidir:

• Çubuklar
• Koniler
• Ganglion hücreleri

Retinada gözün fotoreseptörleri olarak görev yapan yaklaşık 125 milyon çubuk ve koni vardır. Çubuklar, iki fotoreseptörden en çok sayıda olanıdır ve sayıları 18’den 1’e kadar olan konilerden fazladır. Çubuklar düşük ışıkta çalışabilir (tek bir fotonu algılayabilir) ve fazla ışık olmadan siyah-beyaz görüntüler oluşturabilirler. Yeterli ışık olduğunda, koniler bize nesnelerin rengini ve ayrıntılarını görme yeteneği verir. Koniler, bu makaleyi okumanıza izin vermekten sorumludur, çünkü yüksek çözünürlükte görmemize izin vermektedirler. Çubuklar ve koniler tarafından alınan bilgiler daha sonra retinadaki yaklaşık 1 milyon ganglion hücresine iletilir. Bu ganglion hücreleri, çubuklardan ve konilerden gelen mesajları yorumlar ve bilgiyi optik sinir yoluyla beyne gönderir. Bu hücrelere saldıran ve körlüğe yol açabilen bir dizi retina hastalığı vardır. Bu hastalıkların en önemlileri retinitis pigmentosa ve yaşa bağlı makula dejenerasyonudur. Bu hastalıkların her ikisi de retinaya saldırarak çubukları ve konileri çalışmaz hale getirerek ya periferik görme kaybına ya da tam körlüğe neden olmaktadır. Bununla birlikte, bu retina hastalıklarından hiçbirinin ganglion hücrelerini veya optik siniri etkilemediği bulunmuştur. Bu, bilim adamları yapay koniler ve çubuklar geliştirebilirlerse, bilgilerin yorum için beyne gönderilebileceği anlamına gelmektedir.

Yapay Görüş Nasıl İşlev Görür?Yapay Görme Oluşturmak

Bilim adamlarının yapay görme oluşturmak için izledikleri mevcut yol 1988 yılında Dr. Mark Humayun’un retinanın arkasındaki sinir ganglionlarını elektrik akımı ile uyararak kör bir kişinin ışığı görmesi sağlanabileceğini gösterdiğinde sarsılmıştır. Bu test, retina dejenere olmuş olsa bile retinanın arkasındaki sinirlerin hala çalıştığını kanıtlamıştır. Bu bilgilere dayanarak, bilim adamları vizyonu geri yükleyebilecek görüntüleri ve elektrik darbelerini çevirebilen bir cihaz yaratmaya başlamışlardır. Günümüzde böyle bir cihaz, retina hastalığına karşı görme yetisini kaybetmiş milyonlarca insana ulaşmaya çok yakındır. Yapay silikon retina 2007 yılı itibariyle FDA klinik deneylerinde, [Optobionics (ASR), Groves tarafından geliştirilmiştir ve iki yıllık bir süre içinde 10 denekte görme yeteneğinde iyileşmeler sağlamıştır.

ASR, bir kurşun kalem silgisinin yüzeyinden daha küçük, son derece küçük bir cihazdır. Sadece 2 mm (.078 inç) çapa sahiptir ve insan saçından daha incedir. Mikroskobik boyutunun iyi bir nedeni vardır. Bu neden, yapay bir retinanın çalışabilmesi için yeterince küçük olması gerekir ki, doktorlar göz içindeki diğer yapılara zarar vermeden onu göz içine nakledebilsinler. Yapay retina araştırmalarındaki en önemli gelişme, Enerji Bakanlığı’nın Mark Humayun liderliğindeki Yapay Retina Projesi’ni yaratması olmuştur. ARP, nano boyutlu bir cihazı mükemmelleştirmek için çabalarını bir araya getiren bir kamu ve özel şirketler, üniversiteler ve araştırma laboratuvarları grubudur. 2002 yılından bu yana, altı kör gönüllü, açık, koyu ve büyük nesneleri algılamalarına yardımcı olma konusunda başarılı olan cihaza takılmışlardır ayrıca ARP’nin testte iki cihazı daha vardır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık