İleri Yaşta Hamileliğin Riskleri
Günümüzün yoğun hayat temposunda kadınlar evlilik ve çocuk sahibi olmayı ertelemektedir. Bu nedenle ileri yaşta hamilelik çok sık karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Fakat ileri yaşlarda hamilelik birçok yönden anne-bebek sağlığı için uygun değildir ve barındırdığı riskler gözden kaçamayacak kadar mühimdir. Fakat böyle bir durumla karşılaşıldığında alınabilecek çeşitli önlemler vardır.
İleri yaşta hamileliğin riskli olmasının sebepleri
İleri yaş hamileliği 35 yaşından sonraki dönemde olan gebeliklerdir. Bu gebelikler çeşitli riskler barındırır ve riskli olmasının bazı sebepleri vardır. Özellikle 40 yaşından sonra kadınlarda yumurta sayısında ve kalitesinde ciddi bir düşüş yaşanır. Ayrıca bu yaşlardan sonra menopoza girme riski de vardır. Diğer yönden ileri yaşta hamilelikte düşük ve erken doğum olasılığı da çok yüksektir. Ayrıca bebekte yetersiz gelişim ve bazı kalıtsal sağlık sorunları açığa çıkabilir. Özellikle 35 yaşından sonra gebelik yaşayan anne adaylarının bebeklerinde down sendromu gibi kalıtsal hastalıkların ortaya çıkma riski artar.
İleri yaşta gebeliğin neden olduğu sağlık sorunları
İleri yaş hamileliğinde anne adaylarının sık karşılaştığı bazı sağlık sorunları vardır. Özellikle normale göre daha kilolu olan anne adaylarında sağlık problemleri yaşama riski daha da artar. Bu sağlık sorunları arasında diyabet ve tansiyon en sık karşılaşılan problem olarak karşımıza çıkar. Ayrıca düşük, ölü doğum ve erken doğum riskleri de çok yüksektir. İleri yaşta hamilelikte normal doğum yerine genellikle sezaryen tercih edilir. Çünkü plasenta ile ilgili problemler kanamayı artırdığından anne ve bebeğin hayatı tehlikeye girebilir. İleri yaş hamileliği doğacak bebeği de çeşitli yönlerden etkiler. Özellikle 40 yaşından sonra düşük ağırlıklı ve genetik hastalığa sahip olan bebek doğurma riski de yüksek miktarda artar.
İleri yaş gebeliğinde risklerden kaçınmak için alınabilecek önlemler
İleri yaş hamileliği yaşayan anne adaylarının özellikle dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Böylece çeşitli risklerden korunup sağlıklı bebekler dünyaya getirebilirler. Bebeğin sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmak için çeşitli doğum öncesi testler mevcuttur. İleri yaşta hamilelik yaşayan anne adayları uzman bir doktora muayene olup gerekli testleri yaptırmalıdır. Düzenli kontrol ve bebeğin gelişiminin aşama aşama takibi de çok önemlidir. Ayrıca anne adayının beslenmesine ve kilosuna dikkat etmesi gereklidir. Sağlıklı bir ileri yaş hamilelik dönemi geçirebilmek için yararlı gıdalar tüketerek stresten uzak kalınmalıdır. Basit nefes egersizleri ve hamilelik yogası gibi alternatifler bu anne adayları için çok faydalı olabilir. Önemli olan ileri yaşta hamileliğin risklerinin bilincinde olup gerekli tedbirleri almaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.