İdrar yollarının iltihaplanması sonucu meydana gelen rahatsızlığa sistit ismi verilir. Yakalanan kişiyi yoğun şekilde rahatsız eden bir hastalık olan sistitin tedavisi için evde uygulanabilecek bazı yöntemler mevcuttur.
İdrar yolları ve üreme sisteminde yoğun şekilde rastlanılan hastalıklar arasında yer alan sistit, özellikle kadınların sıkça maruz kaldıkları bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilmediği takdirde böbrekleri de etkileme riski taşıyan sistit, mesane ve böbreklerde kalıcı hasarların meydana gelmesine neden olabilir.
Sistitin belirtileri nelerdir?
Cinsel ilişki esnasında ağrı hissetmek, yorgunluk, terleme, ateş, sık idrara çıkarma, idrar yaparken yanma ve sızı hissetme, bulanık ve kötü kokulu idrar ile ağrının kasık ve makata yayılması gibi belirtiler, sistitin en yaygın görülen belirtileri arasında yer almaktadır.
Sistitin nedenleri nelerdir?
Üreme organları ve anüs bölgesinde normalde yaşamakta olan ve alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşmalarına rağmen buradan idrar yolu ile dışarı atılamayan bakteriler birikir ve böbreklerde iltihaplanmaya yol açar.
Cinsel birleşme esnasında bulaşabilen sistit, genital bölgenin temiz tutulmaması durumlarında da sıkça görülmektedir. İdrarı tutmak, idrar yollarını daraltan hastalıklar ve menopoz sürecinde görülen düşük östrojen seviyesi de sistitin diğer nedenleri arasında yer alır.
Sistit nasıl tedavi edilir?
Antibiyotikler ile tedavi edilmesi gereken sistitin tedavine sürecine geçilmeden önce idrar kültürü ile antibiyogram için örnek alınır ve bu örneklerin sonuçları çıkıncaya kadar etkili antibiyotikler kullanılır. Antibiyogram sonuçları doğrultusunda ise ilaçlar değiştirilebilir.
Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri nelerdir?
Sistit tedavisi için evde uygulanılan tedavi yöntemlerinin başında bolca su içmek gelir. Günde en az 8 bardak su tüketilerek vücuttaki bakterilerin dışarı atılması sağlanmalıdır.
Sistitin başlıca nedenleri arasında yer alan üşütmekten kaçınılmalı ve tedavi sürecinde ayaklar başta olmak üzere tüm vücut oldukça sıcak tutulmalıdır.
Yanma hissiyatının yoğun şekilde hissedildiği süreçlerde çok fazlaysa oturarak banyo yapmak denenmelidir. Günde iki sefer olmak üzere içine bir yemek kaşığı karbonat katılmış bir bardak su içmek ve iki yemek kaşığı saf bal ile eşit miktarda elma sirkesi katılan bir bardak su tüketmek de alternatif sistit tedavileri arasında yer almaktadır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.