Süt Akıntısının Sebepleri
Memelerden süt gelmesi bazen sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Tıp dilinde galaktore denilen bu durum insanları alarma geçirebiliyor. Tehlikeli olup olmadığı oldukça merak ediliyor. Peki süt akıntısı neden olur? Süt akıntısı ile baş etme yolları nelerdir?
Genel hatlarıyla süt akıntısı
Doğumdan sonra kadın vücudunda çeşitli hormonların artışı gözlemlenebilir. Hormonlardaki bu değişimler hem vücudun kendini toparlaması hem de doğmuş bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için gereklidir. Örneğin prolaktin hormonu emzirme sürecinde daha fazla salgılanarak memelerde süt akıntısına sebep olabilir. Bu sayede memelerden süt gelmesi sağlanarak bebeğin beslenme ihtiyacı karşılanır. Bu durumda -hamilelik döneminde de- memelerden süt gelmesi doğal ve normal karşılanır. Ancak emzirme ve hamilelik dönemi dışında memelerden süt geldiği görünebilir.
Genel olarak memelerden süt gelmesi durumuna galaktore denir. Galaktore’ye prolaktin hormonunun artışı sebep olur. Prolaktin hormonu hem erkek hem de kadınlarda görülebilen bir hormondur. Kadınlar bazen – prolaktin hormonunun sebep olduğu- memelerden süt gelmesini hamilelik olarak algılayabilirler. Bu algı her zaman için doğru olmayabilir. Bu yüzden kadınların hamile olup olmadıklarını anlamaları için uzmana başvurmaları gerekir.
Galaktore hakkında pek bilinmeyen bir diğer bilgi ise bu durumun kadınlara özgü olmadığıdır. Yani memelerde süt akıntısı erkeklerde de görülebilir. Hem kadın hem erkeklerde görülmesi süt akıntısı sebeplerinin çeşitli olabileceğini düşündürebilir. Memelerden süt gelmesi kadınlara ve erkeklere rahatsızlık verebileceğinden bu durumla baş etmek için farklı yollara başvurulabilir.
Süt akıntısı neden olur?
Akıntının sebeplerinin neler olabileceği pek çok araştırmaya konu olmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre bu rahatsızlığın sebepleri arasında bazı durumlar gösterilebilmektedir. Bu durumlar arasında:
- Karaciğer hastalıkları
- Aşırı stresli durumlar
- Cinsel ilişki sırasında uyarılmanın memelerde aşırı derecede gerçekleşmesi
- Doğum kontrol hapı kullanımına bağlı olarak görülebilen yan etkiler ( hapta bulunan östrojen, prolaktinin salgılanması baskılayarak, süt gelmesini uyarabilir)
- Antidepresanlar veya yüksek tansiyon ilaçlarının kullanılması ( içerdikleri kimyasal bileşenler, histamin ve dopamini etkisiz hale getirerek süt gelmesine sebep olabilir)
- Hipotiroidizm denilen tiroid bezinin yeteri kadar tiroid üretememesi ( bu durum prolaktin hormonunun aşırı derecede salgılanmasına yol açabilir)
- Hipofiz bezindeki iyi huylu tümörler (Prolaktinom gibi)
- Kronik böbrek yetmezliğinin prolaktin üretimine yol açması
- Bazı baharatların aşırı derecede tüketilmesi (çemen tohumu, rezene…)
- Östrojenin plasentayla bebeğe yoğun şekilde aktarılması ( yeni doğan bebeklerde memeden süt gelmesine sebep olur) gibi durumlar sayılabilir.
Rahatsızlığı tetikleyen sebebin ne olduğu sadece belirtilere bakılarak anlaşılmayabilir Bu yüzden kişilerin en kısa zamanda bir uzman görüşünden faydalanmaları gerekir. Uzman muayenesine giderken kullanılan ilaçların da kontrol ettirilmek amacıyla götürülmesi doğru olacaktır.
Süt akıntısıyla baş etme yolları nelerdir?
Öncelikle süt akıntısının bir hastalık olmadığının bilincinde olunmalıdır. Bu durum daha çok diğer bir hastalığın belirtisi olarak görülmektedir. Hem kadınları hem erkekleri alarma geçiren süt akıntısıyla baş etme yolları bulmaktadır. Ancak seçilecek yöntemin belirlenmesi için akıntıya neden olan sebebin saptanması gerekir. Konuyla ilgili hastanelerdeki kadın doğum birimlerinden faydalanılabilir.
Bu birimlerinde prolaktin hormonunun düzeyi saptanabilir. Hormon düzeyindeki artışın sebebi eğer kullanılan ilaçlar ise uzmanlar böyle bir durumda ilaç değişikliğine gidebilir. Tümörlerin sebep olduğu akıntıda ise ilaç tedavisi çözüm olmadığı takdirde radyasyon tedavisi ya da ameliyat uygulanabilir. Tiroid bezi sebepli akıntıda tiroid ilacı reçete edilirken, nedeni bilinmeyen akıntıda prolaktin azaltıcı ilaçlar reçete edilebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.