Bebekler Hangi Ayda Hangi Besini Yemeli?
- Bebeğinize 7. aydan sonra et ve yumurta sarısı verebilirsiniz.
- 8. aydan itibaren taze balık ve bakliyatlar verebilirsiniz.
- 1 yaş sonrası yumurta beyazı kullanabilirsiniz.
- Bebek yemeklerinde patlıcan, çilek gibi alerjen gıdalar kullanmayın.
- 1 yaş öncesi tariflerde bal ve kepek ekmeği kullanmayın.
- Kek, kurabiye gibi tarifleri bebek tahılları ile hazırlayabilirsiniz.
- Turunçgiller, muz ve kivi 6. aydan sonra verile bilir.
- Prebiyotik lif kaynağı olan enginar, omega 3 kaynağı olan ceviz, protein kaynağı olan bakliyatlar ile çoğunun antioksidan etkisi olan meyve ve sebzelere bebeğinizin beslenmesinde öncelik tanıyın.
- Süt içme alışkanlığını oluşturmak için de bebeğinize farklı lezzetler sunulabilirsiniz. Sütün tahıl ve meyvelerle birlikte hazırlanmasıyla farklı tatlar yaratılabilir.
- Bebeğinizin yemeklerine tuz ve şeker ilave etmeyin.
- Yetişkinler için hazırlanmış, katkı maddesi içeren ürünler kullanmayın. (Şanti, çikolata, hazır kek vb.)
- Sıvı yağı tercih edin. (Mısır özü veya zeytinyağı)
- Bir yaşından önce inek sütü kullanılmayın. Süt kullanılması gereken yerlerde -WHO (Dünya Sağlık Örgütü) özellikle 1 yaşına kadar inek sütü önermediği için- bebeklerin ayına uygun, devam sütlerini tercih edin.
- Bebeğinizin yemeğini hazırlarken mutlaka sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerektiğini göz önünde bulundurun.
1. Meyveler
Elma, şeftali, armut, muz gibi meyvelerin suları, 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır.
Elma;
Elma yıkanır, soyulur. Cam rendede veya makinede püre haline getirilir yada suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.
Şeftali;
Şeftali yıkanır, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Su veya püre olarak yedirilir.
Muz;
Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İsteniyorsa portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.
Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için bu meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.
2. Sebzeler
Karışık Sebze Maması
6. ayında (meyve sularına başlandıktan 1-2 hafta sonra) genellikle öğle öğününde, 3-4 tatlı kaşığından başlanıp yavaş yavaş arttırılarak verilir. Başlangıçta koyu çorba, ilk haftadan sonra koyu püre şeklinde hazırlanır.
1. Hafta (Sebze Çorbası)
4 su bardağı su, 1 tutamdan az tuz, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir.
2. Hafta (Basit Sebze Püresi)
4 su bardağı su, 1 tutamdan az tuz, 1havuç, 1 patates ve 1 kabak 40 dak. haşlanır. Makineden geçirilerek elde edilen püre yedirilir.
3. Hafta (Karışık Sebze Püresi)
4 su bardağı su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patatese ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün, bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz+bir kaç yaprak ıspanak, 1 kabak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, 1/4 domates vb.) ve 1 tatlı kaşığı pirinç eklenir. Tel süzgeç veya makineden geçirilerek püre yapılır yedirilir.
4. Hafta (Tam Sebze Püresi)
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytinyağı katılır.
7. Ayda
Sebze çorba veya püresine bir yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş) ya da küçük bir parça tavuk eklenmelidir.
3. Muhallebi
6. ayından itibaren, sebze püresinden 1-2 hafta sonra başlanır. Genellikle akşam öğünü olarak verilir.
İnek Sütü Muhallebisi
1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı şeker ile yapılır. Soğuk sütün bir kısmı ile pirinç unu iyice ezilir. Kalan süt eklenir ve karıştırılarak pişirilir. İnmeye yakın şeker eklenir.
Formül Sütler İle Muhallebi
1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6 ölçek formül süt katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.
4. Yoğurt
Genellikle ikindi öğünü ek gıdası olan yoğurt muhallebi yerine de verilebilir. Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.
5. Kahvaltı
7. ayından itibaren çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra başlanır.
Bebek Kahvaltı Hazırlanışı
Formül süt, peynir, reçel veya pekmez, ekmek ile hazırlanır. Tuzu çıkartılmış peynir ve reçel süt içinde ezilir ve karışıma ekmek içi katılır. Önce 1 -2 tatlı kaşığı olarak başlanır ve miktarı giderek arttırılır. 1 yaşından önce alerji yapma özelliği nedeni ile bal verilmemelidir. Kahvaltıya arzu edilirse 1 çay kaşığı zeytin yağ eklenebilir. 8. aydan sonra peynir, reçel, zeytin ve ekmek, sütten ayrı olarak verilebilir.
6. Yumurta
Yabancı protein olarak alerji yapabilecek besi maddesi olduğu için küçük miktarlardan başlayıp giderek artırılarak verilir. Isı ile proteinler kısmen parçalanarak alerjik özellikleri de azalır. İlk başlandığı zaman (6 aylıkta) yumurta katı pişmiş olarak ve yalnız sarısı verilir. 1/2 kahve kaşığı yumurta, sebze öğününden hemen önce, 1/2 kaşık sebze ile karıştırılarak verilir. Gün aşırı ve her defasında miktar arttırılarak 8-10 günün sonunda sarısının tamamı verilir. Alerjik belirtiler (kusma, ishal, deride döküntü) görülen çocuklarda kesilir ve 2-3 hafta sonra yeniden denenir. Belirtiler tekrarlıyorsa verilmez. İyi tahammül edenlerde, 7 aylıkta yumurta sabah öğününe alınır. Haftada 3-4 yumurta sarısından fazlası verilmemelidir. Yumurta akı alerji yapabileceğinden, 12. aya kadar önerilmez.
7. Kıyma
Altıncı ayın sonundan itibaren, bebeğiniz tam bir öğün sebze püresi almaya başladığında, püreye kıyma şeklinde et ilavesi yapabilirsiniz. Bir öğün sebze püresi içine bir çorba kaşığı kıyma yeterlidir. Diğer öğünlerde, baharatsız ızgara köfte veya tavuğun beyaz eti didikleyerek küçük parçalar halinde sebze pürelerine eklenebilir.
8. Köfte
Yağsız, sinirsiz dana veya sığır kıymasından, çok az ekmek ufağı ve tuz ilavesiyle hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. İçinin de iyice pişmesine dikkat edilir. Sebze maması veya ayrı olarak yedirilir.
9. Balık
Yedinci aylıktan sonra haşlanmış veya ızgarada pişirilmiş beyaz etli balıklar verilebilir. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gerekir. Alerji yönünden dikkatli olunmalıdır.
10. Tahıl Çorbaları
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları çocuğa 9. ayından itibaren değişik tadları öğretmek açısından verilebilir.
1-2 Yaş Çocuklarda Beslenme
Bu dönemde çocukların günlük beslenmesi, aşağıda belirtilen besin gruplarını dengeli bir şekilde kapsamalıdır.
Besin grupları:
Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt ve peynir): Bu besinler protein, A ve B vitaminleri, kalsiyum, çinko, iyot ve magnezyum içerir. İlk 12 ayda az yağlı sütlerin tüketilmesi önerilmez. Her gün yarım litre süt çocuklara verilmelidir. Süt her şekilde verilebilir. Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir. Süt içmeyen ancak peynir yiyen bir bebek kalsiyum ihtiyacını peynirden sağlamış olur.
Et, balık ve baklagiller (yumurta, kırmızı ve beyaz etler, mercimek, nohut): Bu besinler protein, A ve B vitaminleri, demir, çinko ve lif (bitkisel kaynaklılar) içerir.
Ekmek, diğer tahıllar ve patates (makama, pilav, diğer unlular da bu gruptandır): Bu besinler protein,B1,B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve lif içerir.
Sebze ve meyveler (meyve, meyve suyu, sebzeler, salatalar): Lif, A ve C vitamini, folik asit, potasyum ve demir içerir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.