Gebelikte Viral Enfeksiyonlar ve Bebeğe Etkileri

473 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Viral enfeksiyonlar virüslerin, bakterilerin, parazitlerin kısacası mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklardır. Çok sayıda ve çeşitte yüzlerce hastalık bu gruba dâhildir. İdrar yolu enfeksiyonları, grip, nezle ve ishal gibi hamilelikte çok sık rastlanan viral enfeksiyonların genellikle bebeğe bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak bazı viral enfeksiyonlar normal insanları fazla etkilemese de bebek üzerinde ciddi etkiye sebep olabilmektedirler. Şimdi bu viral enfeksiyonlara bir göz atalım.

Grip

Bu enfeksiyon genellikle hafif seyreder ve ilaçla kolayca tedavi edilir. Çok nadir durumlarda annenin yaşamını kaybettiği görülmüştür. Şeker hastası, kalp hastası, akciğer hastası olan anne adayları için durum tehlikeli olabildiğinden bu kişilerin gebelik süresince dikkatli olmaları gerekmektedir.

Kızamıkçık

Gebe kalmadan önce kızamıkçık aşısının yaptırılması gerekir. Eğer anne bu aşıyı yaptırmadıysa gebelik süresince kızamıkçık hastalığı olan ya da şüphelenilen kişilere yaklaşmamalıdır. Kızamıkçık ateşle başlayan ve deri döküntüsüyle devam eden bir hastalıktır. Anne adayının yüksek ateşi olan hastalardan uzak durması gerekir. Hamile iken kızamıkçık enfeksiyonu geçiren bir annenin bbeği ilk haftalarda ise düşebilir. Sonraki haftalarda ise bebek ağır hasar almaktadır.

Kabakulak

Hamile iken kabakulak geçiren bir annenin bebeğinde bilinen ağır hasarlar oluşmaz. Ancak yine de bebeğin kalp kası üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Anne adayının bu enfeksiyonu geçiren kişilerden uzak durması gerekmektedir.

Sarılık

Hepatit A, B, C, D, E, G gibi çeşitli virüslerin etki ettiği bu hastalıkta her bir derecenin bebek sağlığı için farklı etkileri görülmüştür. Anne adayının gebelik süresince beslenmesine ve hastalığın olduğu kişilerden uzak durmasına dikkat etmesi gerekir.

Çocuk felci

Gebelik döneminde geçirilen çocuk felci bebeğin düşmesine, hasarlı doğuma ve doğan bebekte de yüksek oranda hastalıklı olmasına sebep olmaktadır. Aşı yaptırmanın önemi büyüktür.

Toksoplazma

Az pişmiş et, yıkanmayan meyve ve sebzeler, hastalığı taşıyan kedilerin dışkısına temasla bulaşmaktadır. Anne adayının özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bebeğe bulaşan hastalık beyin hasarı ve zekâ geriliği pek çok probleme yol açabilmektedir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık