Güneş Çarpması Belirtileri Neler, Nasıl Geçer?

487 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Kavurucu sıcakları beraberinden getiren yaz güneşi sağlıklı bir kişise dahi güneş çarpmasına neden olabilir. Çünkü ısı, enerjiyi emer ve zayıf, güçsüz, uyuşuk hissetmenize neden olur. Ayrıca sıcaklar sebebiyle vücutta dehidrasyon (susuzluk) meydana gelebilir. Gerekli önlemler alınmaz, önemsenmez ve aşırı sıcağa maruz kalınırsa güneş çarpması çok daha ciddi hastalıklara dönüşebilir.

Güneş çarpması, yaz aylarında oldukça yaygındır. Güneş çarpması nedenlerini anlamak, güneş çarpması belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesini hazırlamak ve gerekli tedbirleri almak önemlidir. Güneş çarpması kaç günde ve nasıl geçer sorularını cevaplamadan önce nedenleri ve belirtilerine bakalım;

Güneş Çarpması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuzdaki sıvılar, sıcak hava koşullarında vücudun sıcaklığını korumakla sorumludur. Vücut, aşırı ısıyı serbest bırakmak için terler. Bundan daha uzun bir süre ısıya maruz kaldığında ise soğumaya başlar. Vücut fazla sıvı kaybettiğinde, dehidrasyon ve güneş çarpması sorunlarını yaşarız.

Vücut sıcaklığının 40-41 derecelere kadar yükselirse bu durum, nörolojik hasara neden olabilecek, hayatı tehdit eden bir duruma kolayca dönüşebilir.

Spor yapmak alışkınlık halinde değilse, sıcaklarda spor yapmak sizin için de imkansız hale gelebilir. İşte, modaimaj.com olarak derlediğimiz, sıcaklarda spor yaparken bilmeniz gerekenler–> Sıcakta spor yapmak

Güneş çarpması iki nedenden dolayı meydana gelebilir:

Sıcak havalarda vücudun fazla enerji sarf etmesi örneğin, sıcakta birkaç saat boyunca spor

Yaşlı kişiler, çocuklar, düzenli ilaç kullananlar ve diğer bazı hastalıkları olan kişiler genellikle vücut ısısını düzenlemede sıkıntı çekerler. Bu nedenle herhangi bir fiziksel aktivite olmadan bile yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında güneş çarpması/ısı çarpması sorunu yaşayabilirler.

Peki, güneş çarpmasının belirtileri nelerdir?

Isı-Güneş çarpması başlangıcını gösteren birkaç uyarı işareti;

Yüksek vücut sıcaklığı (40-41 derece ve üstü)
Mide bulantısı ve kusma
Baş ağrısı
Baş dönmesi ve halsizlik
Soluk cilt
Hızlı nefes alma ve artan nabız
Kas krampları ve karın krampları
Fazla terleme ya da terleme yetersizliği

Isı çarpması, bu belirtiler göründükten sonra başlar ve bu belirtiler genellikle nörolojiktir. Ancak aşağıdaki belirtiler söz konusuysa;

Sinirlilik
Sanrılar
Tuhaf davranışsal değişiklikler
Nöbetler

Kişi komaya kadar ilerleyebilir. Dolayısıyla, bu işaretler ve belirtiler göz ardı edilmemelidir ve mümkün olan en kısa sürede ele alınmalıdır. Isı çarpması belirtileri ve semptomlarını hafifletmek için kullanabileceğiniz evde basit yöntemler de bulunmaktadır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık