Ödem Neden Olur, Vücuttan Nasıl Atılır?

573 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Tartıldığınızda kilonuz sık sık değişiyorsa, el ve ayaklarda şişme varsa, halsizlik ve yorgunluk hissediyorsanız ödem sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı ile görüştük ve şu sorulara yanıtlar aldık: Ödem neden olur, vücuttan ödem nasıl atılır, ödem atıcı çay nasıl yapılır? Hemen okuyun, uygulayın hem sağlığınıza kavuşun hem zayıflayın.

Ödem neden oluşur?

Sıvı vücudun doku ve yapılar arasındaki boşluklarında veya dolaşım sisteminde biriktiğinde, uzuvların (eller, ayaklar), yüzün, karın bölgesinin şişmesine, yüksek kan basıncı ve kas ağrılarına neden olabilir. Yüksek sodyum ve şeker tüketimi, hormonal değişiklikler, tıbbi koşullar ödem riskini arttırabilir. Ödem geçici veya kalıcı olabilir. Arada bir görülen bir ödem ise doğal diüretikler yardımcı olabilir.

Eğer çok uzun süre oturur vaziyette veya ayakta durursanız yer çekiminden ötürü vücudunuzun belirli yerlerinde (ayaklar, bacaklar) sıvı birikmesi olur.

Vücudumuz sıcak ortamlarda daha fazla su tutma eğilimindedir. Artirit, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, akciğer hastalığı da ödeme neden olan hastalıklardır. Ödem hem diyet ve yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi edilebilir hem de diüretikleri (idrar çıkışını arttıran maddeler) içeren reçete ile yazılmış ilaçlar ile giderilebilir.

Ödem nasıl atılır?

Vücuttan ödem atmak için ilk ve en etkili adım su tüketimini artırmaktır. Günde en az 8-10 bardak kadar su içerek vücudun hidrate olmasını sağlayın bu sayede idrara çıkış artacaktır. Tuz alımını kısıtlayın. Fast food, konserve gıdalar ve dondurulmuş gıdaların tüketimini sınırlandırın. Beyaz ekmek, makarna ve şeker gibi işlenmiş besinlerden uzak durun. Alkol ve sigara kullanmayın. Zeytinyağ gibi sağlıklı pişirme yağları kullanın. Kurabiye, kekler, krakerler gibi unlu mamüller, patates kızartması, soğan halkası, işlenmiş ürünler vb. trans yağ içeren besinlerden tercih etmeyin.

Ödem atmak için neler yapmalıyız?

Haftanın 5 günü sağlığınız elveriyor ise hafif egzersizler yapın. B grubu vitaminler ve demirden zengin besinler yiyin. Alerjiniz yoksa tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana) ve deniz sebzeleri gibi besinler tercih edin. Eğer bazı diüretikler alıyorsanız doktorunuz potasyum gibi farklı besin öğelerinden almanızı isteyebilir. Potasyum çoğu sebzede mevcuttur.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık