Ortodontik Tedavi Her Yaşta Mümkün Olur Mu?

922 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde eskiye göre daha fazla yaygınlaşan ortodonti tedavisi, gelişen teknoloji ile birlikte hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanabilmektedir. Ortodontik sorunların önüne geçmek için erken teşhiste bir o kadar önemlidir. Bazı kişiler dişlerine hoş bir görünüm kazandırmak için bu tedaviye başvururken, bazı kişiler de dişlerinde ki estetik görüntüyü düzeltmek için diş hekimlerinden yardım alır.

Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı yoktur ve diş eti hastalığı ve doku kaybı olmayan her kişiye bu tedavisi yapılabilmektedir. Çarpık, ayrık, ya da yamuk olan tüm dişleri düzeltmek mümkündür. Ama bunu için de ne kadar erken önlem alınırsa, sonuçta bir o kadar hızlı olacaktır.

Dişlerin ve çene yapısının geliştiği dönemler kısa sürede sonuca ulaşmak için en iyi zamandır. Başlayan diş problemleri zamanında tedavi edilmediğinde ilerleyen zamanlarda tedavisi mümkün olmayan sonuçları da beraberinde getirir. Ortodonti tedavisinin uygulanabilmesi için diş problemlerinin ileri seviyede olmaması gerekir.

Ortodonti Tedavisine Kaç Yaşında Başlanır?

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı yoktur. Ama bu konuda ortodontistler 9-14 yaş arasını bu uygulama için en uygun zaman olarak nitelendirir. Dişler ve çene yapısı bu zaman diliminde hızla gelişir ve ortodontik bozukluklar ileri zamanlara ertelenmeden tedavi başlanırsa daha iyi ve hızlı sonuçlar alınır.

Dişlerin bu yaşlarda yapısı uygulanan tel tedavisi ile bütünleşip kısa zamanda etkili sonuç alınır. Çapraşık, ayrık, yamuk ve deforme olmuş tüm diş yapılarını düzeltmek her yaşta mümkündür. Uygulanan tel tedavisi dişlerde ki yapıya göre zamana yayılır. Bazıları kısa sürede sonuç alırken, bazılarında bu tedavi uzun sürer.

Ortodontik Tedavi Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Ortodondik tedavi de yaş sınırı yoktur. Ergenlikte fark edilen dişteki yapısal bozukluklar kadar yetişkinlikte karşılaşılan diş kayıpları, dişeti çekilmeleri, çene çıkması ya da yanlış kapanışlarda tedavi edilebilir.

Ortodontik Tedavinin Faydaları Neler?

İleri derecede çapraşıklıkların olması diş çürümelerine sebep olabilmektedir. Dişlerin yamuk olması estetik açıdan da kötü bir görüntü oluşturur. Bu tedavi ile bunun önüne geçilebilmektedir. Alt ve üst çenenin uyumsuzlukta ortodondik tedavi ile çözüme kavuşur.

Dişler yapıldığında özgüven ile konuşup, içten gülümsemelerle sosyal hayata daha kolay adapte olunmasına olanak sağlar. Tedavi sürecine karar verdiğinizde devam eden süreçte dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır ve mutlaka uyulması gerekir.

Uyulması gereken başlıca üç kural;

  • Tedaviye başlamadan önce diş taşı temizliği yaptırmak,
  • Tedavi süresince dişlerinizi temiz tutmak,
  • Diş apareyler ya da diş lastiklerini zamanında ve düzgün kullanmak gerekir.

Sağlıklı dişler ve içten gülüşler için geç kalmadan önlem almak her hastalıkta olduğu gibi bu tedavide de aynıdır. Ortodonti tedavisi zorunlu bir tedavi değildir. Çarpık dişler ilerleyen zamanlarda diş çürüklerine neden olacağından düşünmeden ortodonti tedavisine başlanmalıdır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık