Polikistik Over Sendromu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

484 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Polikistik over sendromu veya PKOS hormonlar ile ilgili bir durumdur. Sıklıkla 30 yaşın altındaki kadınlarda rastlanan bir sendromdur. Polikistik over sendromu kadınların hamile kalma olasılığını etkileyebilir.

Bu sendrom, kadınların adet görmelerini etkileyebilmektedir.Kadınlarda seyrek adet dönemleri veya uzun adet dönemleri görülmektedir. Ya da aşırı erkeklik hormonuna sahip olabilirler. Polikistik over sendromlu kadınlarda kronik yumurtlama eksikliği ya da yumurtlama hiç yoktur. Ve başka bir nedene bağlı olmayan androjen fazlalığı vardır. PKOS kesin bir nedeni bilinmemektedir. Polikilistik over sendromu ilk adet dönemine boyunca gelişme gösterir.

PKOS belirtileri her kadında değişiklik gösterebilir ama aşağıdakilerin ikisi var ise tanı koyulabilmesi için yeterlidir.Bu belirtilerden ikisini deneyimlediğinizde tanı koyulabilir:

Düzensiz adet veya uzamış adet periyotları, en sık görülen belirtilerden birisidir.

Yüksek erkeklik hormonuna sahip olmak da belirtiler arasındadır.

Ve ultrason görüntülemesinden elde edilen verilerde yumurtalıkların etrafında çok sayıda foliküller içermesi, polikistik over sendromu tanısı koymak için yeterli üç belirtiden birisidir. Fazla kilolarınız var ise, polikistik over sendromu belirtileri daha şiddetli olabilir. Polikistik over sendromu nedeni bilinmese de, bazı faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Yüksek insülin, andojen üretimini arttırabilmekte ve ovülasyonun güçleşmesine neden olabilir. İnflamasyon, kesik gibi yaralarda vücudun verdiği bir yanıtı ifade eder. Bu sendroma sahip kadınlarda, düşük dereceli inflamasyon olduğu görülmüştür. Kalp ve kan problemlerine yol açabilmektedir. Kalıtımın da bu PKOSüzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.

Polikistik over sendromunun doğuracağı olumsuz sonuçlar nelerdir? 

  • Kısırlık,
  • Düşük veya erken doğum,
  • Karaciğer iltihabı,
  • Yüksek tansiyon, şeker ve anormal kolestrol,
  • Uyku apnesi,
  • Depresyon,
  • Şişmanlık.
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık