Preeklampsi, yüksek tansiyon ve diğer organ sistemine, çoğunlukla karaciğer ve böbreklere verilen hasar belirtileriyle karakterize bir gebelik komplikasyonudur. Preeklampsi genellikle tansiyonu normal olan kadınlarda 20 haftalık hamilelikten sonra başlar. Kan basıncında hafif bir artış bile preeklampsinin bir belirtisi olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, preeklampsi hem siz hem de bebeğiniz için ciddi hatta ölümcül komplikasyonlara yol açabilir. Ancak en kesin tedavi doğumdur. Doğum yapmak için hamileliğinizin çok erken bir döneminde preeklampsi teşhisi konduğunda, siz ve doktorunuz zorlu bir görevle karşı karşıya kalırsınız. Bebeğinizin olgunlaşmak için daha fazla zamana ihtiyacı vardır, ancak kendinizi veya bebeğinizi ciddi komplikasyon riskiyle karşı karşıya bırakmaktan kaçınmalısınız.
Belirtileri
Preeklampsi bazen herhangi bir semptom göstermeden gelişir. Yüksek tansiyon yavaşça gelişebilir veya ani bir başlangıç olabilir. Kan basıncınızı izlemek doğum öncesi bakımın önemli bir parçasıdır çünkü preeklampsinin ilk belirtisi genellikle tansiyonun yükselmesidir. 140/90 veya daha yüksek, en az dört saat arayla belgelenen kan basıncı anormaldir. Preeklampsi ile ani kilo alımı ve şişlik (ödem) özellikle yüzünüzde ve ellerinizde oluşabilir. Fakat bunlar aynı zamanda birçok normal gebelikte de ortaya çıkarlar, bu yüzden güvenilir preeklampsi belirtileri sayılmazlar. Şiddetli baş ağrıları, bulanık görme veya diğer görsel rahatsızlıklar, karın bölgesinde şiddetli ağrı veya şiddetli nefes darlığınız varsa derhal doktorunuza başvurun veya acil servise gidin. Baş ağrısı, bulantı, ağrı yaygın gebelik şikâyetleri olması nedeniyle, yeni belirtilerin hamile kalmanın sadece bir parçası olduğunu ve ciddi bir sorunu gösterebileceğini bilmek zordur, özellikle de ilk hamileliğiniz ise. Semptomlarınız hakkında endişeleriniz varsa, doktorunuza başvurun.
Risk faktörleri
Preeklampsi riski, çok genç gebeler ve 40 yaşın üzerindeki gebe kadınlar için daha yüksektir. Preeklampsi riski obez iseniz daha yüksektir. İkizleri, üçüzleri veya diğer katları taşıyan kadınlarda daha yaygındır. İki yıldan kısa sürede veya 10 yılı geçmiş bebek sahibi olmak, daha yüksek preeklampsi riskine yol açar. Kronik yüksek kan basıncı, migren, tip 1 veya tip 2 diyabet, böbrek hastalığı, kan pıhtıları veya lupus gelişme eğilimi gibi gebe kalmadan önce belirli koşullara sahip olmak preeklampsi riskinizi artırır. Ayrıca tüp bebek yoluyla oluşan gebeliklerde de risk yüksektir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.