Anemometre Nedir, Kaç Türü Vardır?

402 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Anemometre, rüzgârın hızını ölçmek gibi meteorolojik amaçlarda kullanılan bir ölçüm cihazıdır ve meteoroloji istasyonlarında kullanılır. Bu cihazın adı Yunanca rüzgâr anlamına gelen anemos kelimesinden türemiştir. On beşinci yüzyıldan itibaren geliştirilmiş çeşitli türlerde anemometreler vardır. Bu cihazlar iki farklı bölüme ayrılmıştır, birinci bölüm rüzgârın hızını, ikincisi bölüm ise rüzgârın basıncını ölçmektedir. İki farklı tipte sınıflandırılmış olsalar da, standart bir anemometre, rüzgâr hızının yanı sıra rüzgâr basıncını da ölçmek amacına hizmet edebilmektedir. Bu makalede, anemometrenin tanımı, amacı, türleri, uygulamaları, avantajları ve dezavantajları ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Anemometre Nedir?

Anemometre Nedir, Kaç Türü Vardır?Anemometre, bir kanaldaki hava akışı gibi kapalı bir akışta veya atmosferik rüzgar gibi sınırlandırılmamış akışlarda gazların hızını veya hızını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Hızı belirlemek için, akışkanın bazı fiziksel özelliklerindeki değişikliği veya akışkanın akışa yerleştirilen mekanik bir cihaz üzerindeki etkisini tespit etmektedir. Sıcak telli anemometre, en popüler sabit sıcaklık anemometreleri türüdür. Uçlarında iğnelerle desteklenen, elektrikle ısıtılan, ince telli bir elemandan (0,00016 inç çapında ve 0.05 inç uzunluğunda) oluşmaktadır. Sıcak telli anemometreler düşük hızlarda temiz gazlar için en uygun olanı olmakla birlikte, venturi metreler bazı sıvı akış uygulamaları için de düşünülebilmektedir.

İlk anemometre, 1450 yılında Leon Battista Alberti tarafından icat edilmiştir. Bu cihazın tasarımı birkaç kez geliştirilmiş olsa da temel prensiplerinde bir değişiklik olmamıştır. Günümüzde, gereksinimlere göre farklı türde anemometreler mevcuttur. Rüzgârın hızını ve basıncını ölçmek için kullanılan meteorolojik cihaz, anemometre olarak bilinmektedir. Bu araçlar, meteorologların hava durumu modellerini incelemeleri için kullanılan temel araçlardır ve fizikçiler tarafından havanın hareketlerini incelerken kullanılmaktadır. Yaygın anemometre türü, kollara yatay olarak bağlanan kapları içermektedir. Bu kollar dikey pozisyondaki bir çubuğa tutturulmuştur. Rüzgâr estiğinde, anemometredeki bardaklar çubuğun dönmesi için dönmektedirler. Rüzgâr çok hızlı estiğinde, çubuk hızla dönmektedir. Bu alet, rüzgâr hızını hesaplamak için devir sayısını hesaplamaktadır, esinti ve rüzgârın hızı güvenilir olmadığından, rüzgar hızının genellikle daha kısa bir sürede ortalaması alınabilmektedir. Bununla birlikte anemometrenin çalışma prensibi, hava akımı ısıtılmış bir nesneyi soğutmaktadır, çünkü soğutma hızı hava akış hızı ile belirlenebilmektedir. Elektrikle ısıtılan ince bir tel, hava akışı içinde düzenlenebilmektedir ve hava akışı arttığında tel soğumaktadır.

Anemometrenin Amacı Nedir?

Denizcilik, HVAC, rüzgâr enerjisi, inşaat vb. endüstrilerde rüzgar hızını ve hava akışını hesaplamak için çeşitli anemometre cihazları sunan dünya çapında farklı imalat şirketleri bulunmaktadır. Ayrıca, hava hızı veya rüzgâr için, çoklu için kullanılan farklı tipte anemometreler vardır. Nem ve sıcaklık gibi işlevseldir ve türüne bağlı olarak, bunlar belirli bir dönemde boyutları uzun vadede almak için veri kaydetme işlevine de sahiptirler.

Anemometre Türleri

Anemometreler, rüzgâr hızı ölçümünün yanı sıra rüzgar basıncına göre farklı türlerde sınıflandırılmaktadır. Temel olarak beş ana anemometre türü bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Kupa anemometresi: Bu, yatay kolların bir ucuna dikey bir şaft üzerinde eşit açılarla monte edilen dört yarım küre şeklindeki bardaktan oluşmaktadır. Fincanların konumlandırılması, havanın içlerinden yatay yönde geçerek, fincanları rüzgârın hızıyla orantılı olacak şekilde dönmesini sağlayacak şekildedir. Kupaların belirli bir süre içindeki dönüşleri hesaplanarak rüzgârın ortalama hızı bulunmaktadır. Bunlar araştırmacılar, meteorologlar ve eğitim kurumları tarafından araştırma ve ticari faaliyetler için kullanılmaktadır.

Anemometre Nedir, Kaç Türü Vardır?Hotwire anemometre: Atmosferik sıcaklığın biraz üzerinde belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılan ince telden oluşmaktadır. Hava telin üzerinden geçerken tel soğumaktadır. Hızı hesaplamak için, telin direnci ile rüzgârın hızı arasındaki ilişki elde edilmelidir, çünkü çoğu metalin direnci metalin sıcaklığına bağlıdır. Bunlar, HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) işletmelerinde bina kanallarından hava akışını ölçen uygulamaları bulmaktadır.

Yel değirmeni anemometresi: Bu, rüzgârın hızını hesaplamak için kullanılan normal rüzgâr değirmenine benzer mekanik bir cihazdır. Rüzgârın yönüne paralel uzanan dönme ekseninden oluşmaktadır. Ayrıca, rüzgârın yönü sabit olmadığından eksenin yönünü değiştirmesine yardımcı olduğu için bir aerovana sahiptir. Hava akımı, hassas rüzgâr hızı ve yönü ölçümleri elde etmek için bir pervane ve bir kuyruktan oluşmaktadır.

Lazer Doppler anemometre: Daha sonra iki ışına bölünen bir ışık ışını kullanılmaktadır. Hız, iki ışından birinin anemometreye girmesi durumunda hareket eden hava partikülleri tarafından yansıtılan ışık miktarı hesaplanarak belirlenmektedir. Bunlar, yüksek teknolojili jet motorlarında ve ayrıca nehir hidrolojisinde uygulamalar bulmaktadır.

Sonik anemometre: Rüzgârın hızını elde etmek için ses dalgaları kullanılmaktadır. Bu dalgalar dönüştürücüden geçecek şekilde yapılmaktadır, uçaklarda ve bilimsel rüzgâr türbinlerinde uygulamaları bulmaktadır.

Anemometrenin Kullanım Alanları

Rüzgarın hızını ölçmenin dışında, anemometre başka amaçlar için kullanılmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

• Rüzgâr basıncını ölçmek için
• Rüzgârın akışını ölçmek için
• Rüzgârın yönünü ölçmek için
• Drone kullanıcıları veya RC uçak kullanıcıları tarafından cihazlarını test etmeden önce hava koşullarını kontrol etmek için
• Uzun menzilli atıcılar ve pilotlar tarafından
• Paraşütçüler tarafından uçuruma atlamadan önce rüzgâr hızını değerlendirmek için
• Hava hızını ölçmek için aerodinamikte kullanılmaktadır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık