Otomobillerin Pasif Güvenlik Özellikleri Nelerdir?
Otomobillerdeki pasif güvenlik sistemleri, bir kaza durumunda yürürlüğe giren ve yolcu güvenliğini sağlamayı amaçlayan hükümleri ifade etmektedir. Kaza olduğunda pasif güvenlik hükümleri yürürlüğe girmektedir. Bu nedenle, pasif sistemlerin rolü, aracı kısmen veya tamamen yok etme pahasına olsa bile, insan hayatına minimum zarar gelmesini sağlamaktır. Pasif güvenlik sistemleri çeşitli unsurlar içermektedir. Kapsamlı çarpışma testleri ve her arabanın müteakip değerleri esasen pasif güvenlik parametrelerinin etkinliğinin bir testidir. Bu makalede araçlarda bulunan pasif güvenlik özellikleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Pasif Güvenlik Özellikleri
Tasarım
Araç tasarımının aktif güvenlik dinamiklerinde önemli bir rolü olmasına rağmen, pasif güvenlik alanında daha da önemlidir. Bir ses tasarımı aracı bir kazada iki önemli amaca ulaşmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Yolcuların darbelere karşı mümkün olan en üst düzeyde izole edilmesi
• Güvenliğe kolayca kaçmalarını sağlama
Ayrıca pasif güvenlik sistemleri çeşitli tasarım elemanlarından oluşmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Otomobillerin Pasif Güvenlik Özellikleri Nelerdir?Çökme bölgeleri: Bir çökme bölgesi, aracın bir çarpışmanın maksimum etkisini emmek için tahrip edilecek şekilde tasarlanmış bir bölümünü ifade etmektedir. Bu, yolculara aktarılan etki miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Araç gövdesi, farklı çelik çeşitlerinden oluşan bir yapıdır. Ufalanma bölgesi daha yumuşak çelikten yapılmıştır ve tipik olarak çarpma üzerine ilk vuruşu yapan aracın ön ve arka kısmını oluşturmaktadır. Çelik, içeri doğru hareket ettikçe, yani darbe sırasında bile bozulmadan kalması için güçlendirilen kabine doğru gittikçe güçlenmektedir. İyi tasarlanmış bir çökme bölgesi, aracın genel güvenliğinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Ön cam ve diğer camlar: Ön cam, otomobilin sakinleri ile dışarıdaki temiz hava arasında oturan sıradan bir cam tabağı gibi görünse de, önemi büyüktür. Ön cam, lamine camdan yapılmış bir aracın yapısal bir bileşenidir. Lamine camın göze çarpan özelliği, çarpma üzerine şeklini koruması ve geleneksel cam gibi parçalanmamasıdır. Arka cam ve yan cam ise temperli camdan imal edilmiştir. Temperli cam, birçok küçük künt parçasına parçalanacak şekilde tasarlanmıştır ve sıkışmış yolcuları almanın daha iyi erişim ile basitleştirilmesi için kullanılmaktadır.
Güçlendirilmiş kabinler: Yolcuları barındıran ana kabin, pasif güvenlik sisteminin en kritik bileşenidir. Bir çarpışmadan sonra, iyi yapılmış bir aracın kapıları açılarak yolcuların güvenli bir şekilde uzaklaşmasına izin vermektedir. İyi bir çerçeve, güçlendirilmiş kapılar, çatı, sütunlar ve yüksek oturma pencere hatlarından oluşmaktadır. Güçlü bir kabin, çökme bölgesinden aktarılan artık kuvvetlere dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve tasarıma yerleştirilmiş güvenlik ekipmanı ile bunları azaltmaya çalışmaktadır. Bazı spor otomobiller estetik açıdan çekici olan ancak çarpışma ve devrilmeler için tehlikeli olabilecek geleneksel olmayan kapı tasarımlarına sahiptir. Bu tür araçlara genellikle bir kaza durumunda kapıları havaya uçurmak için sensörle çalıştırılan patlayıcı şarjları takılmaktadır.
Otomobillerin Pasif Güvenlik Özellikleri Nelerdir?
Yakıt deposu konumu: Yakıt deposunun konumu, herhangi bir sızıntının kaza alanından uzağa yönlendirileceği şekilde olmalıdır. Kazalar genellikle yakıtı tutuşturabilecek yangınlar veya başıboş kıvılcımlar içerebilmektedir ve olumsuz koşullarda hayatta kalma şansını katlanarak azaltmaktadır.
Denizaltı bileşenleri: Bir çarpışmanın etkisi genellikle pedallar, direksiyon simidi hatta motor ve şanzıman milleri gibi güç aktarma organları bileşenleri gibi mekanik bileşenleri kabine iterek ağır yaralanmalara neden olmaktadır. Denizaltı bileşenleri, içine doğru delmek yerine kabinin içinden ve altından kayacak şekilde tasarlanmıştır, böylece güvenliği arttırmaktadır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.