Asit Reflü İçin En İyi ve En Kötü İçecekler

181 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Büyük miktarda baharatlı veya çok zengin bir yemekten sonra ara sıra mide yanması yaşanması alışılmadık bir durum değildir. Ancak göğüste veya boğazda sık sık yanma, rahatsızlık hissi yaşanıyorsa, kişi asit reflü veya gastrofageal reflü hastalığına yakalanmış olabilir. Mide yanması sıklıkla alt özofageal sfinkter (AÖS veya İngilizcedeki kısaltması LES) kası zayıfladığında veya çok fazla gevşediğinde ortaya çıkar. Bu kaslar yemek borusunun sonunda, mideyle buluştuğu yerdedir. Genellikle AÖS kası yemek yedikten veya içtikten sonra sıkıca kapanır. Bu da mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını engeller. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) durumunda sfinkter kası sıkıca kapanmaz, bu nedenle asit mideden kaçar ve yemek borusuna girer. Asit reflüsünün diğer nedenleri arasında uyumadan kısa süre önce yemek, aşırı yemek veya ağır, baharatlı veya yağlı yiyecekler yemek, kafeinli içecekler içmek ve ağır bir yemek yedikten hemen sonra uzanmak yer alır. Hamile kadınlar, düzenli olarak gazlı içecek içenler ve aşırı kilolu kişiler özellikle risk altındadır. Ayrıca midenin hidroklorik asidini artıran portakal ve kızılcık gibi turunçgillerin tüketilmesinden de kaynaklanır. Tüm doğru şeyler yapılsa bile zaman zaman asit reflüyle karşılaşılabilir.

Asit Reflü Belirtileri

Mideden göğse doğru yavaşça yükselen, yakıcı bir ağrı veya ağzın arkasında ekşi asit varmış gibi bir his asit reflü adı verilen bir durumun belirtisidir. Şişkinlik, geğirme, mide bulantısı bundan kaynaklanabilir. Asit reflü, farklı insanlarda farklı belirtilere neden olur. Asit reflü ile uğraşan kişiler aşağıdaki gibi belirtilerle karşılaşabilirler.

Göğsün ortasında veya boğazda yanma hissi
Regürjitasyon veya mide içeriğinin boğaza, ağza gelmesi
Disfaji (yutma zorluğu)
Göğüs ağrısı
Boğaz ağrısı
Mide bulantısı
Yutma sorunları.
Öksürük veya ses kısıklığı
Bazen ilaçlar gerekli olsa da, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri sıklıkla mide yanmasını önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir.

Asit Reflüsüne Yardımcı Olabilecek İçecekler

Birçok içecek sindirimi artırabilir ve asit reflüsü ile mücadeleye yardımcı olabilir. Aşağıda, belirtilerin üstesinden gelmeye ve asit reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek içecekler yer almaktadır.

Su

Su, tüketilebilecek en iyi, en faydalı içecektir; asit reflü semptomlarının iyileştirilmesi de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı çok önemlidir. Bir çalışma, sık sık su yudumlamanın yemek borusundaki asidin temizlenmesine yardımcı olabileceğini ve potansiyel olarak mide yanmasını ve yemek borusunun hasar görmesini önlemeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. PH’ı yedi olan saf su nötr olarak kabul edilir, yani pH ölçeğinde ölçüldüğünde ne asidik ne de baziktir. Başka bir çalışma, pH değeri değiştirilmiş alkali, elektrolize su içmenin mide asidini nötralize etmeye yardımcı olabileceğini ve bunun sonucunda asit reflü veya diğer mide-bağırsak semptomlarının hafifletilebileceğini bulmuştur.

Bitki Çayları

Bitkisel çaylar, yemek borusunun iç yüzeyi de dahil olmak üzere sindirim sistemindeki iltihabı azaltarak ve mide asitlerini nötralize ederek GÖRH semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Asit reflü semptomlarını hafifletebilen bitkisel çaylar şunlardır:

Zencefil çayı: Zencefil mide bulantısını, gazı ve şişkinliği hafifletme özelliğiyle bilinir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen zencefilin anti-inflamatuar özelliklerinin sindirim sistemindeki tahrişi azaltmada ve mide yanmasını hafifletmede etkili olduğuna inanılmaktadır. Şekersiz zencefil çayı içebilir veya asit reflüsünü tedavi etmek için salata ve yiyeceklerin üzerine zencefil rendelenebilir. Rendelenmiş zencefil, kimyon tozu, kaya tuzu ve limonlu su ile kaynatılıp, süzülerek yemeklerden sonra servis edilebilir. Limonlu zencefilli su sindirime yardımcı harika bir kombinasyondur.

Meyan kökü çayı: Meyan kökü mide yanmasına faydalı olabilir çünkü yemek borusunun mukozal yüzeyini arttırır, bu da mide asidinin neden olduğu tahrişten korunmasına yardımcı olabilir.

Zerdeçal çayı: Kurkumin adı verilen bir bileşik sayesinde yemek borusunu ve alt sfinkteri mide asidinden koruyarak asit reflü etkilerini hafifletmeye de yardımcı olabilir.

Papatya çayı: Anti inflamatuar özelliğe sahip olan papatya çayı yıllardır mide rahatsızlığını sakinleştirmek için doğal bir çare olarak görülmüştür. Ayrıca stres ve tahriş gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilecek rahatsızlıkların azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yatmadan önce içilen bir fincan papatya çayı mideyi rahatlar ve aynı zamanda iyi bir uykuya yardımcı olur. Bazı araştırmalar mide yanmasını önlemek ve hafifletmek için Roma papatyası ve zencefilin birleştirilmesini önermektedir. Ayrıca bitki çayına bir kaşık bal eklemek de faydalı olabilir. Balın doğal antiinflamatuar özellikleri vardır ve yemek borusundaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
Bitki çaylarının asit reflü için faydalı olabilir ancak bazı çayların semptomları kötüleştirebileceği unutulmamalıdır. Örneğin, nane çayı bazı sindirim semptomlarını hafifletmeye yardımcı olsa da mide yanmasını daha da kötüleştirebilir. Kafein oranı yüksek veya narenciye içeren çaylar yemek borusunu tahriş edebilir ve asit reflüyü şiddetlendirebilir.

Az Yağlı veya Yağsız Süt

Yağ oranı yüksek yiyecek ve içeceklerin özofagus sfinkterini gevşettiği, potansiyel olarak açık kalmasına ve mide asidinin yemek borusuna girmesine izin vererek asit reflüsüne neden olduğu kanıtlanmıştır. Sütün asit reflü semptomlarına yardımcı olabileceği söylense de bu durum sütün türüne bağlıdır. Örneğin tam yağlı sütten kaçınılmalıdır. Tam yağlı sütteki yağ içeriği mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bunun yerine, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek az yağlı veya yağsız süt ürünleri tercih edilmelidir. Az yağlı soğuk süt, mide yanmasını anında rahatlatır. Yağsız sütün, mide astarı ile mide asidi arasında geçici bir tampon görevi görebildiğinden, mide yanmasını hızlı bir şekilde giderdiği düşünülmektedir.

Sade Yoğurt

Az yağlı yoğurt da mide ekşimesini hafifletmek için iyi bir seçenektir çünkü sütle aynı rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Az tuzlu ve az yağlı ayran denenebilecek sağlıklı bir seçenektir. Kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt ayrıca sindirime yardımcı olabilecek probiyotikler de içerir. Bağırsak dostu bakteriler sindirimi iyileştirir ve asit reflüsünü önler. Probiyotikler bağırsaktaki sağlıklı bakterileri destekler.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık