Ramazan Güllaçsız Olmaz

598 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Güllaç; pide, zeytin ve hurmayla birlikte asıl olarak Ramazan ayında arz-ı endam eden, bu özel ayı daha da özel kılan unsurlardan biridir. Tam 500 yıllık tarihi bir geçmişe sahip bu tatlı.

Ramazan güllacı günümüzde nasıl yapılır?

Mısır nişastası, un ve suyla yapılan hamurun özel tavalara dökülüp pişirilmesi ve kurutulmasıyla elde edilen güllaç, Ramazan ayına çok uygun bir tatlı çünkü hem kolay hazmediliyor hem de son derece hafif. Üstelik protein, B ve E vitamini içermesi nedeniyle Ramazan ayında yorulan vücudu da güçlendiriyor.

RAMAZAN DIŞINDA GÜLLAÇ NEREDE BULUNUR?

Ramazan dışında güllaç nerede bulur? Artık sayıları azalsa da, en iyi güllaç, yufka ve türevlerini mahallelerimizdeki yufkacılardan satın alabiliriz. Büyük marketlere kıyasla güllacın da yufkanın da en iyisi buralarda bulunur. Bunun dışında da hazır tatlıcılar da yıl boyunca Ramazan tatlısı güllacı satarlar.

RAMAZAN GÜLLACI NASIL YAPILIR?

Güllaç, yapımı son derece basit bir tatlı. Uygun miktarla sütle şeker kaynatılıyor ve güllaç yaprakları bu karışımla bol bol ıslatılıyor. Yaprakların aralarına tercihe göre dövülmüş ceviz, badem, fındık ve fıstık dökülüyor. Üzerine bir miktar gülsuyu serpiliyor. Güllacı, nar suyuyla tatlandırmak da mümkün. Soğuduktan sonra da üzeri nar taneleriyle, kirazlarla, vişnelerle veya meyve şekerlemeleriyle süsleniyor.

Güllaçtan farklı lezzetler de yaratılabiliyor. Örneğin güllaç yapraklarının yarısını sütlü ve şekerli karışımla ıslatın, üstüne sakızlı muhallebi yayın, kalan yaprakları serin; bu şekilde harika bir sakız muhallebili güllaç elde edin. Veya sütlü ve şekerli karışıma Hindistan cevizi sütü ilave edin, güllaç yapraklarının aralarına ise mevsim meyveleri yerleştirin ve meyveli bir güllaç yaratın.

Güllaçtan börekler de yapabilirsiniz: Bunun için güllaç yapraklarını süt veya suyla ıslatıp aralarına dövülmüş ceviz veya fındık koyup sigara böreği gibi sarın. Ardından çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın (Sıcak börekleri soğuk şerbete batırarak farklı bir tatlıya da ulaşabilirsiniz.) Ya da yaprakların arasına meyve veya kuru yemiş yerine peynir döşeyerek tepsi böreği gibi de konumlandırabilirsiniz güllacı.

Güllacın ayrıca yumurtaya banıp kızartılarak yapılan bir tatlısı da Osmanlı saray kayıtlarında görünüyor. Günümüzde de tercih edilen bir yöntem olmakla birlikte, daha kalorili olduğu için Ramazan güllacı olarak bildiğimiz tarif daha uygun. Kızartmak isterseniz aşağıdaki adımları uygularken Ramazan güllacını yayvan kaba yaymak yerine rulo halinde sarın ve yumurta sarısına banarak kızartın.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık