Tekstil Sektöründe Tuşe Nedir?
Tekstil sektöründe pek çok terim kullanılmakta ve sektör bilgisi yeterli olmayanlar da bu kelimelerin ne anlama geldiğini her zaman bilememektedir. Özellikle de günlük hayatta duyulabilecek terimlerin ne anlama geldiği bilindiğinde, daha bilinçli şekilde alışveriş yapmak da mümkün olmaktadır.
Tekstil sektöründe sıkça tuşe ise, dokunulan kumaşın tenimizde bıraktığı hissi anlatmak için kullanılmaktadır. Tuşe, genel anlamda dokunma işi, dokunuş, dokunma biçimi anlamına gelmektedir. Tekstilde kullanılan tuşe ise, kumaşlara dokunulduğunda bizde bıraktığı hissi anlatmak için kullanılmaktadır. Örneğin, dokunduğumuz kumaş dokunma hissi olarak yumuşaklığı veriyorsa yumuşak tuşeli deriz. Ya da saten bir kumaşa dokunduğumuzda, hissettirdiği kayganlık hissi kaygan tuşeli olarak ifade ederiz.
Bir kumaş türünden yün tuşeli akrilik kumaş diye bahsederken, yün hissiyatı veren akrilikTekstil Sektöründe Tuşe Nedir? kumaşa sahip bir materyalden bahsediyor oluruz. Akrilik kumaş, yüne benzeyen bir kumaş türü olduğundan, o hissiyatı anlatmak için yün tuşeli denilir. Akrilik bir kazak, halı ya da bereye dokunduğumuzda, birine dokunduğumuz kumaşı tanımlarken, işte bu anda yün tuşeli akrilik kumaşa sahip kazak, bere ya da halı diye bahsedebiliriz. Akrilik kumaşın elimizde bıraktığı yumuşıklık hissini betimlemiş oluruz. Yine aynı şekilde, yumuşaklığın haricindeki kumaşları sert tuşeli, pamuk tuşeli, dolgun tuşeli, keten tuşeli vb. şekilde ifade edebiliriz.
Tekstil Sektöründe Tuşe Nedir?Kısaca, liflere elimizle dokunduğumuzda bize verdiği hissi “tuşe” kavramıyla ortaya koyarız. Bu durum, genellikle yapay olan elyafları tanımlamak amacıyla ortaya çıkar. Bunun en önemli sebebi, yapay lifler orjinaline alternatif olarak üretilmektedir. Dolayısıyla, yapay olarak üretilen lifler, doğalına benzetilmek istenir. Akrilik kumaş, doğal yüne benzerdir. Polyester kumaş ise pamuğa benzedir. Bu benzerliklerin yapılması, doğal olan maddeler yetmemesi ya da ürünlerin daha uygun fiyatlı imal edilmek istenmesidir. Bu benzerliklerden dolayı, yün tuşeli akrilik kumaş denilebildiği gibi, pamuk tuşeli polyester kumaş denilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.