Hamilelerin Son Gözdesi Hamilelik Yogası Nedir, Nasıl Yapılır?

437 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Öncelikle “Yoga nedir?” sorusuyla giriş yapmak daha doğru olacaktır. Yoga, kişinin beden ve ruh sağlığını düzenlemesini sağlayan bir düşünce sistemidir aslında. Hint felsefesinde yer alan öğreti çeşitli hareketlerle beden kontrolünü sağlamayı öğütlerken zihnin de arınmasını sağlar. Yoga öğretisinde yer alan egzersizler vücuttaki belirli noktalara temas ederek buralardaki işleyişin düzene girmesini, sağlıklı ilerlemesini sağlar.

Hamileler için geliştirilen yoga egzersizlerinin hamilelik sürecinin daha rahat geçmesine katkısı olur. Annenin nefes alış-verişlerini ve duruşunu düzenleyerek hamilelik boyunca yaşanması olası istenmeyen durumları engellemeye yardımcı olur. Hamilelik yogasının sadece hamilelik sürecine katkısı olmaz, aynı zamanda pelvik kasları, karın kaslarını ve bel bölgesini güçlendirerek anneyi doğuma hazırlar ve doğumun daha rahat geçmesini sağlar. Aynı şekilde doğum sonrasında da hamile yogası yapmaya devam edilmesi halinde vücudun kendini toparlaması kolaylaşacaktır.

Gebelikte yoga nasıl yapılır?

Hamilelik sürecinde yogaya başlama konusunda mutlaka doktorun yönlendirmesi göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Özellikle ilk trimester denilen ilk üç aylık dönemde annenin vücudunda ve bebeğin gelişiminde yaşanan temel değişimler bu süreçte daha dikkatli olunmasını gerektirmektedir. Hamileliğinde herhangi bir risk taşımayan anne adaylarının ise doktor kontrolünde hamile yogasına başlamasında herhangi bir sakınca yoktur.

Hamile yogasında da hamilelik sürecindeki değişimlere göre belirlenen üç aylık dilimler dikkate alınır. İlk üç aylık dönem az önce de değindiğimiz gibi hassas bir dönem olduğu için daha çok tempolu yürüyüş gibi ısınma hareketlerini ve nefes alma tekniklerini içerir. Anneler bu aşamayla birlikte doğru nefes almayı öğrenmeye başlar. Ve doğru nefes alma tekniği sonraki her aşamada sakinliği, rahatlığı beraberinde getirir. İkinci üç aylık dönemde acele etmeden ve kendini zorlamayacak şekilde bazı yoga hareketlerine geçiş yapılması daha uygundur. Üçüncü üç aylık dönemde yardımcı araçlar kullanılarak biraz daha üst seviye hareketler yapılabilir. Pek tabii yine anneyi zorlamayacak şekilde. Bu dönemde biraz daha sık pozisyon değiştirmek gerekebilir zira bebek büyümüştür ve kan akışını yavaşlatmamak önemlidir.

Bütün bu aşamaların bir eğitmen eşliğinde yapılması en uygunudur çünkü hamile yogası yapılan hareketlerin kişiden kişiye farklılık gösterebildiği bir yoga şeklidir. Annenin vücut tipi, yapısı, hareket kabiliyeti, esnekliği ve hamilelik sürecinin gidişatı bunda etken noktalardır. Bu noktaların sınırları bilindikten ve uygun hareket edildikten sonra yogaya başlanması her açıdan faydalı olacaktır.

Sonuç olarak yoga yapmanın hamile bir beden ve içinde gelişen bebek için önemli katkıları vardır. Aynı zamanda annenin düzenli bir uğraşının olması ve bu uğraşın böylesine güzel bir amaç için gerçekleştiriliyor olması anne motivasyonunu yüksek tutarak bebeğin gelişiminde önemli rol oynar. Annenin pozitif ruh haliyle de bütünleşince de daha mutlu anneler, daha sağlıklı bebekler anlamına gelir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık