Spirometri Nedir?

487 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Spirometri, bir insanın ne kadar hava soluduğunu ve ne kadar çabuk soluduğunu ölçen bir solunum fonksiyon testidir. Solunum fonksiyon testleri, akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığını ölçer. Kısa, basit ve sık kullanılan bir ofis tabanlı tanılama testidir.

Kullanım Alanları

Uzmanlar aşağıdakileri içeren çeşitli akciğer rahatsızlıklarını teşhis etmek için spirometri kullanır:
• Astım: Hava yollarının uzun süreli iltihaplanması, şişmesi ve daralması.
• Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): Hava yollarını daraltan ve hava ciğerlerini boşaltmakta zorluk çeken bir grup akciğer hastalığı.
• Kistik fibroz: Akciğerlerin ve sindirim organlarının yoğun, yapışkan mukus ile tıkandığı kalıtsal bir durum.
• Pulmoner fibroz: Akciğer hava keselerinde skar dokusu birikmesi, kanın zayıf oksijenlenmesine yol açar.

Bir doktor, bir kişinin kronik bir akciğer rahatsızlığı tedavisinin bir parçası olarak ilerlemesini izlemek için spirometreyi kullanacaktır. Durumu nasıl kontrol ettikleri de dahil olmak üzere herhangi bir ilacın etkisini belirlemeye yardımcı olabilir. Önceki veya mevcut sigara içenler 40 yaşından büyük kişilerde olduğu gibi test edilmelidir. İşyerlerin de duman gibi akciğerlere zarar veren maddelere maruz kalanlar, akciğer sağlığını da bu şekilde kontrol etmeyi düşünmelidir.

Prosedür

Spirometri Nedir?Spirometri testi, bir spirometre kullanılarak gerçekleştirilen basit bir tanı testidir. Spirometreye tutturulmuş tüpün içine sonuçları kaydeden bir kişi nefes alacaktır. Doktor, bir kişiye bronkodilatörler de dâhil olmak üzere alabileceği her türlü solunum ilacı hakkında sorular soracaktır. Bronkodilatörler hava yollarını gevşetmeye, genişletmeye ve nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bir kişiden testten önce bunları almayı bırakması istenebilir, böylece solunum üzerindeki etkileri test edilebilir.

Doktor, kişinin gevşek giysiler giydiğini ve nefes almasına yardımcı olmak için testten önce büyük bir yemek yememesini önerebilir. Teste girenlerin ayrıca aşağıdaki kurallara dikkat etmesi gerekecektir:

• 24 saat içerisinde sigara içilmesi
• Yorucu egzersiz
• Alkol tüketmek

İşlem sırasında aşağıdaki adımlar uygulanır:

1. Burun deliklerini kapatmak için burun üzerine bir klip yerleştirilir.
2. Kişi ciğerlerini doldurmak için olabildiğince fazla hava solur.
3. Bir kişi dudaklarını tüpün ağzına sıkıca kapatır.
4. Doğrudan tüpün içine birkaç saniye boyunca olabildiğince hızlı ve kuvvetli bir şekilde nefes alırlar.

Tutarlı ve doğru bir sonuç elde etmek için test genellikle en az üç kez tekrarlanır. Üç testten elde edilen en yüksek değer normalde nihai sonuç olarak kullanılır. Randevu 30-90 dakika sürebilir. Doktor inhale edilen bir bronkodilatör uygulayabilir ve ardından testi tekrar çalıştırabilir. Bu, bir bronkodilatörün bir kişinin nefes alma kabiliyeti üzerindeki etkisini ölçecektir. Doktorun bir akciğer uzmanı olarak anında geri bildirim vermesi mümkün olmayabilir veya bir akciğer doktoru, sonuçların yorumlanmasını sağlamalıdır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık